Slechte ontvangst TF60000COK

 

Let op!! Dit geldt alleen voor de TF6000COK en niet voor de TF6500COK !!

Mocht je Topfield TF6000COK single tuner na lange tijd van probleemloos werken, opeens regelmatig blokjes in beeld geven die maar niet weg te krijgen zijn met het verplaatsen van de antenne, dan is er zeer waarschijnlijk een elco in de voeding defect.

Er zijn een aantal methodes om er op een simpele wijze achter te komen of jouw TF6000COK een probleem heeft met de voeding.

 1. Altijd goede ontvangst gehad en opeens slechte ontvangst op alle zenders.
 2. Trek de stekker uit het stopcontact en laat hem er voor 20 minuten uit. Zet je TV aan en stop daarna de stekker weer in het stopcontact. Als je ontvanger niet meteen beeld van de zender geeft zodra de informatiebalk in beeld komt dan is het ook foute boel.
 3. Meet met een voltmeter de spanning op de antenne ingang. Als die lager is dan 4,9 volt dan is het foute boel.

Als de ontvanger je eigendom is dan kan je overwegen om de elco te vervangen.
Op onderstaande afbeelding is de opgengeschroefde ontvanger te zien.

De elco vervangen doe je als volgt:

Trek eerst de stekker van de ontvanger uit het stopcontact.
Schroef  de 5 schroefjes uit de deksel om de ontvanger te openen.
Verwijder de 2 stekkertjes en de 2 schroefjes om de voedingsprint te verwijderen uit de ontvanger.
Je kunt nu eenvoudig de elco vervangen door een beter exemplaar, de waarde is 470µF / 16 Volt. Let wel goed op want de elco is polariteitsgevoelig en heeft dus een + en een -.

Hierna zal de ontvanger het weer goed doen.

23 comments to Slechte ontvangst TF60000COK

 • Farad

  Bij mij heeft de aangegeven elco de waarde 1000uf 10V. Vervangen door eenzelfde type heeft echter niks geholpen. Als ik de spanning meet zijn er twee aansluitingen die verschillen van wat op de plaat gedrukt staat. Zo is die van 30V in werkelijkheid 31V en 7,5V in werkelijkheid 6,3V. Welke elco’s kan ik nog meer vervangen?

 • Admin

  Het gaat om die 7,5 volt, hieruit wordt de tuner gevoed en dat is het probleem, die moet echt 7,5 volt zijn. Volg de aansluitingen vanaf de connector om zo te bepalen welke elco het is en laat het ons weten. Ik weet inmiddels ook dat er voedingen zijn waarop de componenten anders zijn geplaatst.

 • Ferry

  Hetzelfde probleem hier, wellicht met weer een ander model.
  In deze voeding zitten 3 elco’s in het rijtje i.p.v. 4, en rechts ervan een spoel (L203). De meest links geplaatste elco is C204 (1000µF/10V) en is de dikste (even dik als de 2e van links op de foto), maar deze lijkt niet aan de 7,5V te liggen, wel aan de 3,3V via L201.
  De tweede elco van links is C206 (330µF/25V), is even dik als de meest linkse op de foto, wordt gevoed via D202 en ligt via L202 naar de 7,5V-aansluiting. Ik heb C206 nog niet vervangen, maar we kunnen denk ik wel aannemen dat dit hem is. Overigens staat hij niet bol, wordt hij wel warm en is de spanning rond de 6,8V.

 • Admin

  Ja ik denk wel dat dat hem is. Buiten het feit dat de spanning meetbaar te laag is, zit er natuurlijk ook nog een rimpel op de gelijkspanning waardoor denk ik de tuner niet 100% meer kan werken.
  Wat ook wel leuk is om te proberen is om de stekker er een tijd uit te trekken. Als je dan weer de spanning aansluit dan zie je soms dat die de eerste 30 seconden of zo, geen ontvangst heeft.

 • Ferry

  Wel, ik heb C206 (voor 7,5V) vervangen door een nieuwe 470µF (dit kon volgens de elektronicazaak geen kwaad, en hij had meen ik ook geen 330µ) en C204 ook maar uit voorzorg vervangen. De 7,5V die eerder 6,8V was is nu weliswaar maar 7,08V (…), maar de blokjes zijn verdwenen. Dus hierbij zeer bedankt voor de tip! 🙂
  Ik denk trouwens dat deze 7,1V misschien niet hoger te krijgen is. De 15V is namelijk ook maar zo’n 14,48V en de 30V is 29,68V, alleen de 3,3V is met 3,38V iets hoger. Misschien ligt dat gewoon aan de trafo? Verder was het misschien goed geweest de paar kleine elco’s van 22µ aan de connectorzijde voor zowel de 3,3 als de 7,5V te vervangen, maar die lijken me minder ernstig. Wat ik wel vreemd vind is dat de print rond het IC’tje en de trafo in het midden wat donker is uitgeslagen, maar of dat iets met het elco-probleem te maken heeft…

 • Tanja

  hallo,

  Wat is de originele waarde (Je kunt nu eenvoudig de elco vervangen door een beter exemplaar, de waarde is 470µF / 16 Volt.)

 • Rob

  Hallo,

  Oplossing werkt perfect!

  Ik heb er nu Low ESR 105graden 470microfarad en 1000microfarad 25V en 35V inzitten en het kijkkastje is beter dan ooit!!

  Groeten

 • Fred

  Ik had hetzelfde apparaat als Ferry, volgens zijn berichtje op 5 december 2010. Ook ik had dezelfde klacht, namelijk een beeld met heel veel blokjes.
  De (onbelaste) antenne uitgangsspanning was 4,89V wat duidelijk te laag was. De elco C206 (330µF/25V) werd duidelijk warm en na deze elco vervangen te hebben was het beeld weer perfect. Tevens was de (onbelaste) antenne uitgangsspanning nu 5,11V.

  Bij deze hartelijk dank voor de informatie die op deze website is gezet.

 • daan

  Beter is een elco met een iets hogere spanningswaarde bv 470 uF / 25 volt of zelfs 40 volt , die 16 Volt is waarschijnlijk te laag aangezien er piekspanningen optreden die < 16 volt kunnen zijn waardoor de elco doorklapt(bol gaat staan aan de bovenzijde)

 • rick

  Zelfs als de tuner je eigendom is, is het handig om contact op te nemen met helpdesk van KPN. Zij vervangen de tuner zonder probleem.
  Ik had mijn defecte tuner eerst opgestuurd naar de webwinkel waar ik hem gehaald had, ivm garantie, maar na een maandje kreeg ik hem terug van het reparatiebedrijf met de mededeling dat digitenne tuners niet gerepareerd worden,ik had het telefoonnummer uit de handleiding moeten bellen. Na een belletje naar de kpn had ik de volgende dag een nieuwe tuner in huis.

 • Luus

  Ik ben niet zo handig, maar ben er axhter gekomen dat het idd de 470uf16v is die bol staat en ook warm wordt. Maar hoe kan je zo’n elco vervangen? Super bedankt alvast!!!

 • Vorige week begon één van mijn beide ontvangers (eigendom) blokjes te vertonen en vanavond ging de tweede (huurdoos) hetzelfde te doen. Toen vond ik deze site.
  Ik ben gelukkig wel handig met de soldeerbout en heb uit de junkbox een paar 470uf elko’tjes opgeduikeld en zie daar…. Beide doosjes doen het weer perfect.
  Bedankt voor de tips, mensen.
  Enne Luus, als je zelf niet zo handig bent print dan deze commentaren uit en ga naar bevriend iemand die het wel durft. Het is de moeite waard.

 • Marc

  Prima oplossing. Ik heb de 470 micro en de 1000 micro vervangen voor 25 volt exemplaren en ook bij mij het probleem opgelost. Bedankt!

 • zaagmans

  Ik moest even registreren, want eindelijk…..eindelijk na 3 kwart jaar heb ik een nieuwe decoder gekregen en bleek bij de oude dat het hier aan lag.

  Bedankt!!

 • pizza

  Ik had plots ook geen signaal meer, de uitgangsspanning gaf 3,9 volt aan. Ik heb C204 + C206 vervangen door 1000uF/16V (uit een oude dell pc gesloopt) en nu werkt ie weer perfect.

 • topfield

  super had ook problemen met de tf 6000, maar naar de aangegeven elco c206 te hebben vervangen weer een super strak beeld
  (jammer dat de tekening niet meer getoont wordt)
  deze heeft mij over de streep getrokken om het toch zelf te gaan proberen.

 • […] elco in zit die stuk gaat. Is het apparaat je eigendom dan kun je de elco (laten…) vervangen. Klik hier voor […]

 • omega

  Hallo,

  Inderdaad elco 470 uF 16V kaduuk.
  Heb deze zelf naar aanleiding van deze tip vervangen en de ontvanger is weer als nieuw.
  Zenders werden steeds slechter ondanks een 93% ontvangst. Steeds meer zenders haperden. Na speurwerk op internet kwam ik deze gouden tip tegen die het proberen waard bleek te zijn.

 • NicoW

  Het werkt!!
  Bij mij heeft dat voedingsprintplaatje een andere layout. Aan de onderkant is de C206 goed herkenbaar als de ‘schuldige’. Bij mij is hij al 330 µF bij 25V. Ik kocht bij Radioservice Twente in Den Haag een elco van 470 µF en 35V.
  Vervangen, en… weer perfect beeld.
  Veel dank voor deze site!
  NicoW

  (voor degenen die een µ-teken willen typen: druk op de rechter Alt-toets en tegelijk op de m.)

 • GerardW

  Hallo,

  Ik kreeg pas geleden ook problemen met de ontvangst.
  Via de KPN site kwam ik op een link naar deze site, vervolgens C204 + C206 vervangen zoals aangegeven en hij werkt weer helemaal top !

  Goede en gouden tip !!! Bedankt…

 • Willems

  Ik heb last van blokjes in beeld bij mijn decoder. En volgens mij kan dat ook opgelost worden door het vervangen van de condensator. Maar nu valt me ook op dat de condensator van 400 v 22 µF bol staat. (op de foto hierboven die met die witte kauwgom achtige substantie)Ik ga beide maar even vervangen denk ik.

 • Webmaster

  Bedankt voor de leuke reacties!
  Als elco’s bol staan dan moet je ze vervangen voordat de leeglopen of openbarsten. Als je bovenkant van de elco’s bekijkt zie je dat er ook verzwakkingen inzitten zodat ze openscheuren en niet ontploffen.

 • a33

  Mijn TF6000cok ging steeds langer ging doen over het opstarten; het ging steeds trager. Hij begon (koude start) met de rode LED brandend, en pas na een halve minuut of zo begon hij werkelijk met opstarten. Daarna liep hij dan probleemloos.
  Ook bij mijn voeding (SHS739T Rev 1.0) bleek dat er een elco bol stond; maar niet de derde in de rij zoals in de foto bovenaan dit topic, maar de vierde elco (met nummer: C8) in die rij, met waarde 1000µF/10V/105gradC.
  Ik heb ‘m vervangen door een 16V exemplaar, en hij start weer perfect :-).
  Kennelijk zijn er veel verschillende voedingen voor deze Topfield.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.