KPN wil Digitenne blijven aanbieden

203_kpn_vlaggen_gebouw_klein_3_700x495KPN blijft Digitenne tot 2017 aanbieden, bevestigt het bedrijf aan de website Telecompaper. KPN gebruikt daarvoor de huidige vergunningen. De looptijd van die vergunningen is  echter tot en met 31 januari 2017 en er is nog geen besluit genomen over de periode daarna.

 “KPN verwacht voorlopig ook na 2017 DVB-T nodig te hebben om het Digitenne product te kunnen blijven leveren. Het wordt naast stand alone ook zeer veel gebruikt als  oplossing voor de tweede of derde tv”, zegt het bedrijf in reactie.

Digitenne is de commerciële naam van de digitale tv via de ether. Het product wordt aangeboden door KPN en enkele kleinere providers. Formeel zijn er twee vergunningen voor het gebruik van de omroepfrequenties. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft een kleine vergunning voor het uitzenden van de eigen publieke zenders. Het netwerkbedrijf KPN heeft de commerciële vergunning in handen en verzorgt voor beide vergunningen de techniek.

Over de toekomst van tv via de ether is nog geen besluit genomen. EZ is nog bezig met de verkenning naar de toekomstige behoefte aan het product. De discussie over het voortbestaan van DVB-T is een Europese aangelegenheid, waarin Nederland niet als enige een besluit kan nemen. In veel andere landen lopen de vergunningen nog enkele jaren langer door dan in Nederland, tot 2020 of 2025. Tegelijkertijd wordt nu al de discussie gevoerd om ook de 700-band te bestemmen voor mobiel internet: het Digitaal Dividend deel 2.

Duitsland wil zelfs dit jaar al een besluit nemen. Er is een realistisch scenario dat O2 en E-Plus spectrum moeten afstaan om groen licht te krijgen voor hun fusie. Dat leidt dan tot een nieuwe veiling, waarin de 700-band mee kan. De vergunningen in de 800-MHz zijn technisch en economisch zeer waardevol en de operators hebben er zeer hoge bedragen voor neergeteld. Het is logisch dat hetzelfde geldt voor de 700-band.

KPN wil nog niet inhoudelijk reageren op die discussie. “KPN volgt de gesprekken over de 700-band en wacht de uitkomsten hierover af.”

Bron: Telecompaper

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.