Herbouw Smilde

 

Herbouw Smilde de volgende fase

 

De herbouw van door brand verwoeste zendmast in Hoogersmilde, die in de zomer weer operationeel moet zijn, heeft een volgende fase bereikt. Deze week heeft NOVEC, verantwoordelijk voor de herbouw van de stalen mast op de betonnen toren, de opdracht voor herbouw verstrekt aan Volker Wessels.

Daarmee zullen de ontvangstproblemen van radio- en tv-zenders in Noord-Nederland verholpen zijn. De driehonderd meter hoge zendmast stortte op 15 juli in na een korte felle brand. Met de ingebruikname van een noodmast in Assen werden de radio- en tv uitzendingen weer deels hersteld. Het bereik vanaf de noodmast is door geringere hoogte echter niet optimaal. Snel herbouwen van de mast in Hoogersmilde heeft dan ook hoge prioriteit.

Op de herstelde betonnen voet zal een open stalen vakwerkmast geplaatst worden. De totale lengte van de zendmast wordt, inclusief betonnen toren, wordt enkele meters hoger dan de oude mast. Gezien de hoge prioriteit om de mast snel op te kunnen leveren, is gekozen voor een innovatieve en bijzondere aanpak. Zo wordt gelijktijdig gebouwd, antennesystemen in de mast gemonteerd en de bijbehorende bekabeling aangelegd.
Iv-Bouw staat NOVEC bij in het verder uitwerken van de constructie en het afstemmen van de bouw door VolkerWessels.

De voorbereidende werkzaamheden voor de herbouw van de zendmast Hoogersmilde zijn in volle gang. De uitvoerende werkzaamheden starten eind maart.

 Bron: Novec

Hieronder een reportage van Omrop Fryslân vanaf de toren.

4 comments to Herbouw Smilde

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.