Digitenne HD roadmap bekend

Zoals reeds eerder aangekondigd gaat Digitenne over naar HD. Hiervoor zijn een tweetal nieuwe technieken nodig om dit mogelijk te maken.

  1. DVB-T2. Als eerste moet er een nieuwere, betere en robuustere uitzendtechniek gebruikt gaan worden, namelijk DVB-T2 in plaats van DVB-T. Een bijkomend voordeel van deze nieuwe uitzendtechniek is dat er om een heel land van Digitenne te voorzien er minder frequenties noodzakelijk zijn (voor de techneuten, grotere SFN’s). Dit is nodig omdat Digitenne uiterlijk eind 2019 de kanalen 50-60 moet hebben verlaten. De Digitenne uitzendband wordt dan kanaal 21-49. De DVB-T2 uitzendtechniek geeft ook een grotere beschikbare bandbreedte die uiteindelijk weer een beter kwaliteit beeld op kunnen leveren. Er van uitgaande dat het zenderpakket hetzelfde blijft.
  2. HEVC. HEVC is een verbeterde video compressie dan het huidige MPG-2 dat nu sterk verouderd is. Met HEVC is het mogelijk om bij een zelfde bandbreedte als in MPG-2 een veel beter beeld te produceren. Zo goed zelfs dat Digitenne, in combinatie met DVB-T2,  in HD 1080p kan gaan uitzenden.

Bron:
https://www.kpn.com/service/televisie/digitenne-omwisselen.htm

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.