antenne optimalisatie

Optimale ontvangst met het antenne optimalisatie menu.


Sinds 2009 hebben de Digitenne ontvangers van KPN een antenne wizard gekregen. Een onderdeel van deze antenne wizard is het antenne optimalisatie menu. Dit menu helpt u om, na de installatie, de beste positie voor uw Digitenne antenne te vinden en zo de best mogelijke ontvangst te krijgen.
Indien u geen antenne wizard hebt kunt u onderstaande tips over plaats en richting van de antenne ook gebruiken door de groene balk op het beeldscherm te raadplegen of de ontvangstkwaliteit goed is. Deze menubalk roept u op door op de knop info te drukken op uw afstandsbediening.

Het antenne optimalisatie menu is bij de verschillende ontvangers via verschillende toetsen op de afstandsbediening op te roepen. De werking van het menu is echter voor alle Digitenne ontvangers hetzelfde.
Zoek hieronder als eerste op hoe u het antenne optimalisatie menu kunt starten voor uw type Digitenne ontvanger. Het typenummer staat altijd rechts op de voorkant van de ontvanger.

 • TF6000COK           Via de M1 toets links onderaan op uw afstandsbediening.
 • TF6500COK           Via de M1 toets links onderaan op uw afstandsbediening.
 • TF5300K               Via de SAT toets links onderaan op uw afstandsbediening.
 • RE-2100T              Via de ANT toets links op uw afstandsbediening.
 • TBC-5000              Via de SAT toets links onderaan op uw afstandsbediening.

Lampje van antenne
Controleer als eerste of het lampje van uw antenne brandt. Als het lampje niet brandt dan werkt de antenne niet goed en dient u de antennebekabeling te controleren. Haal de antennestekker uit de ontvanger en stop hem weer terug. Doe hetzelfde met de pluggen van uw antenne verlengkabel als u die gebruikt en ook met uw antenne als u een antenne heeft waar een stekker aan zit.
Als het lampje van uw antenne nu nog niet brandt dient u in uw Digitenne ontvanger de fabrieksinstellingen te herstellen. U doet dit door op menu te drukken op uw afstandsbediening, hierna te kiezen voor het installatie menu, ok te drukken, en dan fabrieksinstellingen te kiezen en dan weer ok te drukken. Hierna dient u de aanwijzingen op het scherm te volgen om de kanalen opnieuw in te scannen.
Als het lampje op de antenne nu nog niet brandt dan kunt u de Digitenne Helpdesk bellen om u een nieuwe antenne te laten sturen.

Gebruik van het antenne optimalisatie menu
Ga naar het programma op het moment dat u storing hebt en druk op de toets (M1, SAT of ANT zie boven) op uw Digitenne afstandbediening om het antenne optimalisatie menu te starten. Laat het beeld zo staan tot dat u klaar bent met het optimaliseren. Als u niet beschikt over het antenne optimalisatie menu, drukt u op info en zorgt u ervoor dat de groene balk zover mogelijk uitslaat.

Positie en richting van uw antenne
Zet uw antenne op een andere plaats in het huis.
Het plaatsen van uw antenne voor een raam geeft vaak goede resultaten. Tegenwoordig wordt steeds meer warmte isolerend glas toegepast in woningen, dit glas staat bekend als HR++ glas. In dit glas is metaal verwerkt dat naast warmte, ook radio straling en dus ook de Digitenne signalen aanzienlijk verzwakt. Indien u houten kozijnen heeft kunt u uw antenne hiervoor plaatsen. Hout verzwakt de Digitenne signalen aanzienlijk minder dan dit HR++ glas. Gebruik zo nodig de met uw antenne meegeleverde antenne verlengkabel. Ook kunt u, indien u daarvoor de mogelijkheid heeft, de antenne verplaatsen naar een hogere etage in uw woning.
Behalve de plaats van de antenne is ook de richting waar de antenne naar toe wijst belangrijk. Uw beeldkwaliteit verbetert vaak al als u de antenne in een andere richting draait. De richting waarin de antenne het meest gevoelig is staat op de onder- of bovenkant van de antenne met een pijl aangegeven. De richting met de grootste gevoeligheid is altijd de tegenovergestelde richting als waar de antennekabel zit.
Het doel van deze acties is om de kwaliteit zo hoog mogelijk te krijgen, 99% is het maximum. Voor de beste ontvangst probeert u deze balk ook zo stabiel mogelijk te krijgen. Een sterk fluctuerende balk zal niet de best mogelijke ontvangst geven.  Mochten deze acties niet tot tevredenheid leiden dan kunt u overwegen om een buitenantenne te plaatsen. Om te onderzoeken of dit tot verbetering leidt, dient u onderstaande acties uit te voeren.

Plaats uw antenne buiten
Digitenne ontvangt signalen via de lucht net als uw radio en mobiele telefoon. Door verzwakking van uw huis is het signaal van Digitenne buiten sterker dan binnen. Indien u in uw huis geen goede kwaliteit van het signaal kunt krijgen, zou u plaatsing van een antenne buiten kunnen overwegen. U kunt op een eenvoudige wijze controleren of deze oplossing voor u gaat werken.

 • Ga naar het programma op het moment dat u storing hebt en druk op de toets (M1, SAT of ANT zie boven) op uw Digitenne afstandsbediening om het antenne optimalisatie menu te starten. Laat het beeld zo staan tot dat u klaar bent met het optimaliseren. Als u niet beschikt over het antenne optimalisatie menu, drukt u op info en zorgt u ervoor dat de groene balk zover mogelijk uitslaat.
 • Gebruik zo nodig de met uw antenne meegeleverde antenne verlengkabel en zet de antenne buiten via een deur of open raam.
 • Controleer of de kwaliteitsbalk nu verder en/of stabieler uitslaat, 99% is het maximum.
 • Controleer nu ook of het beeld van het gestoorde programma beter is. Als dit het geval is dan kunt u een buitenantenne bestellen of een buiten montage set, afhankelijk van de antenne die u nu heeft.
 • Mocht u al in het bezit zijn van een buitenantenne dan hoeft u voor een eventuele tweede of derde Digitenne ontvanger niet extra buitenantennes te monteren. U kunt in de betere elektronica zaken en winkels een splitter kopen. Deze splitter kan het signaal van één buitenantenne naar meerdere TV-ontvangers versturen. De eisen waar een splitter aan moet voldoen zijn: werkgebied minimaal in de UHF band (470-860 MHz), en op minstens 1 uitgang (mag ook meer) spanning doorlaten naar de ingang. Ook kunt u een volgende Digitenne ontvanger aansluiten op de zogenaamde doorlus uitgang van uw ontvanger. De uitgang is de antenne aansluiting naast of onder de aansluiting waar u uw antenne heeft aangesloten op de ontvanger. Het antenne signaal komt hier weer uit voor eventueel verder gebruik in uw huis.

21 comments to antenne optimalisatie

 • Bernhard

  Hallo,

  Weet iemand hoe we in Nunspeet de zender TV-Gelderland kunnen krijgen op DVB-T?
  Hebben nu alleen de zenders van Flevoland, TV-Oost en een klein beetje Noord Holland, maar de belangrijkste voor deze provincie krijgen we niet.

  mvg, Bernhard

 • Admin

  Schaf een buitenantenne aan, en plaats die zo hoog mogelijk. Dan lukt het waarschijnlijk wel.

 • Hallo Bernhard,

  Probeer een handmatige scan uit te voeren op UHF kanaal 42 (642 MHz) dit is namelijk het uitzendkanaal van TV Gelderland. De dichtbijzijnde mast voor Nunspeet is die van Apeldoorn.

  Mvgr.,
  Arno

 • Cees

  Soms geeft de buitenantenne een slechter signaal dan de binnenantenne, en het gebeurd regelmatig dat de ontvanger van signaalsterkte 7 naar 0 gaat en weer terug zonder aanwijsbare reden.
  Mijn antenne is zo’n haaienvin en staat aan de dakkapel gemonteerd. De niet commerciële zenders hebben meestal een volle signaalbalk.

  Weet iemand hier raad op.

 • Admin

  Ik denk dat dit niet gaat over de sterkte, maar over de kwaliteit van het signaal. Buiten is het signaal altijd groter dan binnen. Dit wil echter nog niet zeggen dat de kwaliteit dan ook altijd beter is. De antenne is richtingsgevoelig en de richting waarin de antenne kijkt staat aan de onderkant met een pijl aangegeven. Miscchien kan het helpen om de antenne eens voorzichtig in stapjes van bijvoorbeeld 45 graden te draaien.
  Laat eens weten of het heeft geholpen.

 • Cees

  De zendantenne waar ik naar kijk staat in Sliedrecht op een hoogspanningsmast aan de Merwede, daar heb ik de antenne op uit gericht. DE binnenantenne staat soms op de salontafel en geeft dan een beter signaal.
  Het lijkt mij wel de sterkte want soms krijg ik de melding op de tv “geen signaal”.
  Ik heb een TF6000COK tuner en heb wat gelezen over het vervangen van condensators (elco’s),
  zou dit ook het probleem kunnen zijn?

  Mvrgrt. Cees

 • PimV

  Is het mogelijk twee antennes aan te sluiten op één TBC-5000. Met een dakantenne zou het hier (Oosterhesselen bij Coevorden) mogelijk moeten zijn om het signaal van het Duitse Lingen te ontvangen. Maar dat is net de andere kant op dan waar het signaal van Smilde vandaan komt.

  Kan één TBC-500 twee actieve antennes voeden?

 • martijnvaandering

  Hallo allemaal!

  ik heb even een vraagje, we hebben een conax module in de TV met de powerinserter en werkt perfect! Maar heb ook een dvb-t harddisk recorder gekregen van mijn ouders die overstappen op schotel. Wanneer ik alles doorlus en de dvr is aan heb ik ook beeld op mijn tv maar wanneer de recorder uit is niet meer. kan ik gewoon de power inserter tussen de dvr en de antenne zetten?? (lees soms dus 2 spanningsbronnen)

  hoor graag van jullie.

  Groeten Martijn

 • Webmaster

  De PVR laat geen signaal door als bij uit staat. Ook als je de powerinsterter na de PVR zet gaat het niet werken omdat de tuner in de PVR spanningsloos is. Dit werkt dan als een verzwakker. Wellicht als je een heel sterk signaal heb zou dit kunnen werken. De kunt de powerinserter gewoon testen op de PVR. Aan de uitgang van de powerinserter zit een condensator welke eventueel de 5V uit de PVR blokkeert, er gaat dan niets kapot.

 • Hoi,

  Ik woon ook in de buurt van Oosterhesselen en ik lees net dat er in het Duitse Lingen ook een zendmast staat die digitenne aanbiedt?
  Ik woon zelf net over de grens bij Zwartemeer. Waar kan ik het beste mijn digitenne haaievin-antenne op richten? Ik heb nl. nogal eens last van uitvallend signaal.

 • Webmaster

  Als de ontvangst nu net aan is, zou ik aanbevelen om de nieuwe antenne te nemen inclusief buitenset. Deze maakt echt het verschil tussen een beetje en goede ontvangst. Zeker met die haaievin, die is goed voor buiten maar lang niet zo gevoelig als de nieuwe antenne. Als u betalende Digitenne klant bent zou ik uw probleem is voorleggen bij de helpdesk.

 • johan

  Ik heb de buitenantenne op dak van het huis geplaatst en wel in horizontale positie.
  Dus met de vlakke zijde richting de hemel.
  Ook heb ik de kabel met een U-boogje naar beneden gemonteerd voor waterafgeleiding.
  Hierdoor is het beeld aanzienlijk verbeterd. Vooral de publieke zenders zoals Ned 1,2 en 3 doen het nu veel beter. De Commerciele zenders deden het wel goed.
  Misschien is dit handig voor digitenne gebruikers

 • marcello1234

  Mijn digitenne heeft het altijd goed gedaan, maar sinds vorige week heb ik continu last van storingen, zowel geluid als beeld. Ik heb de TF5300K met een buiten antenne. Helpdesk opgebeld, de mevrouw bleef doorzeuren over een doorluskabeltje en kon haar niet aan het verstand brengen dat de apparatuur altijd goed gewerkt heeft. Weet iemand hier hoe dat kan? Het probleem met de Elco kan dat ook met de TF 5300 het geval zijn?

 • jellesbode

  Elspeet en Vierhouten is een drama 24kitchen niet te ontvangen.
  Zowel Lelystad, die het sterkst hier is, als Apeldoorn wil niet lukken.
  Andere zenders storen constant.
  Buitenantenne hoog geplaatst helpt ook niet.
  Die plaatsen liggen lager dan de omgeving .

 • Webmaster

  1. Heb je al wel de nieuwe grote zwarte antenne? Die antenne voor binnen en buiten waar je het kabeltje aan vast moet schroeven?
  2. Brandt het lampje in de antenne?
  3. Welke ontvanger heb je? KPN ontvangers van Topfield of Rebox zijn goed. Als je zover weg zit van de zenders dan zou ik niet met alleen een TV kijken. Die tunertjes die ze gebruiken in die TV’s zijn vaak niet optimaal voor Digitenne. Met een KPN ontvanger heb je dan waarschijnlijk betere ontvangst.

 • Webmaster

  @Marcello Dat missende doorluskabeltje is het meest voorkomende probleem met de PVR.
  Ook het elco probleem kan zich voordoen in een TF5300K maar zorgt daar niet voor verminderde ontvangst. Het kan wel de voeding van, of de harde schijf zelf zijn. Dit kan je controleren door meteen na het opstarten de menuknop ingedrukt te houden totdat de ontvanger opgestart is. De TF5300K PVR is dan zonder de werking van de harde schijf opgestart (Je zult hem dan ook niet horen).

 • Harm

  Weet iemand of het mogelijk is om op het beeldscherm te zien via welke zendmast je precies ontvangt?
  Bijvoorbeeld via het menu technische instellingen en daarna bij systeeminformatie?
  Ik woon namelijk in Zaandam en dat ligt hemelsbreed ongeveer tussen de zender van Wormer en die van Amsterdam Hemweg.
  Beide masten gebruiken dezelfde kanalen, dus daar krijg ik geen aanwijzing door.
  Door de antenne te richten wil ik namelijk de ontvangst optimaliseren.

 • Webmaster

  Om te zien welke zendmast je ontvangst is alleen met specialistische apparatuur te zien.
  Als ik je een tip mag geven: Maak je geen zorgen over waar de zendmast staat. Roep het menu op zoals in het artikel beschreven en draai je antenne in stapjes van 45 graden in de rondte en probeer de uitslag zo groot mogelijk te krijgen. Heb je al wel de nieuwe antenne? Zo niet dan moet je als eerste de KPN bellen om vervanging.

 • fRANKITEL

  Ik heb sinds eind juli heelslechte ontvangst in Berkel en rodenrijs,het signaal lijkt op alle kanalen te zijn afgenomen ,wat kan de oorzaak zijn?

 • Webmaster

  Brand het lampje in de antenne?
  Heb je storing op alle zenders en is er niet 1 goed?
  Wat voor een ontvanger heb je?

 • fam bertrand

  Hallo, Wij wonen in Nederhorst den berg (in de buurt van Hilversum) en we willen digitenne met internet aanschaffen.
  Wij vroegen ons af of er mensen zijn die hier ervaring mee hebben (internet via digitenne)?
  Omdat we nogal afgelegen wonen vroegen we ons af of we misschien een buiten antenne nodig hebben,we willen wel storing vrij internet natuurlijk.
  Als er een buiten antenne geschikt is om ook digitenne internet te ontvangen, welke is dat dan en hoeveel meter kabel kan ik gebruiken zonder dat het signaal er slechter van word?

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.